André, werkt als zzp’er in de evenementenbranche

Situatie in het kort

  • Zzp’er, alleenstaand
  • Werkt als hospitalitymanager voor eventbureaus
  • Heeft acht jaar geleden zijn huidige woning gekocht
  • Wil nu verhuizen

André (41 jaar) werkt vijf jaar als zzp’er. Voor die tijd was hij werkzaam als food & beverage manager bij een grote, internationale hotelketen. Toen hij in loondienst was, heeft hij een huis gekocht in Alkmaar met een aflossingsvrije hypotheek van 175.000 euro. Hij verwacht bij verkoop een restschuld van 15.000.

‘Ik wil graag een huis kopen in Rotterdam’, vertelt André. ‘Daar zitten veel van mijn opdrachtgevers. Ik heb een mooi appartement op het oog, aan de Maas. De vraagprijs is 240.000. Dat is het zeker waard, het is een topstek. De vraag is of dat bedrag kan lenen. De afgelopen drie jaar had ik een gemiddeld inkomen van 65.000,-. En ik heb 25.000 spaargeld. Kan ik op basis hiervan een nieuwe hypotheek krijgen?’

Bank verstrekt André een hypotheek

André is een gesprek aangegaan met de bank. De bank is positief. André heeft geen vast inkomen, maar hij kan wel aantonen wat hij de afgelopen drie jaar als zzp’er heeft verdiend. In het voorstel voor de nieuwe hypotheek kan André ook de restschuld meefinancieren. Hij was blij verrast.

De bank heeft André wel geadviseerd zijn woning in Alkmaar eerst te verkopen, voordat hij het appartement koopt. André gaat overleggen met de makelaar of hiervoor een ontbindende voorwaarde in het voorlopige koopcontract kan.

Alleenstaande zzp’er blij met ‘ja’