Chantal Jutte, Financieel adviseur bij een bank

In mijn werk als Financieel adviseur heb ik dagelijks contact met mensen die van plan zijn een huis te kopen. Steeds vaker zijn dit mensen die ondernemend zijn en geen vast dienstverband hebben. Ze zijn werkzaam als zzp’er of als flexwerker, bijvoorbeeld werkzaam via een uitzendbureau. Maar ook zie ik steeds vaker dat werknemers op basis van een tijdelijk dienstverband een woning willen kopen.

Waar de hypotheekaanvraag voor klanten met een vaste baan relatief standaard is, komt er voor flexwerkers en zeker ook voor zzp’ers veel meer bij kijken. Inkomsten zijn vaak onzeker en variëren van jaar tot jaar in hoogte. Er is zeker één ding dat deze klanten gemeen hebben met elkaar: ze hebben een droom. Ze hebben dat ene huis gezien waar ze graag een toekomst op willen bouwen of willen een financieringsuitbreiding voor een nieuwe leefkeuken. Die droom willen ze graag waarmaken met hulp van de bank.

Daarom is het jammer dat het eerste gesprek dat ik heb met vooral zzp’ ers en flexwerkers vaak nog niet het verwachte resultaat geeft. Dit omdat de klanten niet altijd goed voorbereid zijn op het gesprek. En wat wij als bank van de klant willen weten om de aanvraag goed te kunnen beoordelen. Daarom ben ik blij met dit initiatief van de NVB en de gezamenlijke banken om hiermee de kennis bij de doelgroep te vergroten. Hierdoor kunnen wij hopelijk vaker al in het eerste gesprek concrete stappen maken in het beoordelen van de hypotheekaanvraag. Dat is wel zo plezierig voor de klant!

Wij willen graag helpen een droom te realiseren